ads

Friday, October 4, 2013

Sarmale



Tocatura pt sarmale: 500 g carne tocata (de preferinta vita si porc) se amesteca cu o ceapa mare, data prin razatoare sau taiata julien si calita, cu o ceasca de orez, eventual muiat in apa calda in prealabil, o felie groasa de paine muiata in lapte, sare si piper dupa gust, putina verdeata tocata marunt (optional). Adaosul de orez-paine-ceapa ar trebui sa fie cam pe jumatate cantitatea carnii. 

Dupa ce se omogenizeaza bine amestecul tocat, se invelesc sarmalele in foi de varza oparita. Fiecare sarma se inveleste pe jumatate ca un rulou, apoi se indoaie putin partile laterale catre interior si se continua rulatul pana la capat.

Intr-o oala incapatoare se pun pe fund bucati de varza, costita afumata, daca vreti (da un gust nemaipomenit de bun la sarmale), apoi peste acest "pat" se aseaza sarmalele una langa alta in cercuri concentrice.

La urma se mai da un praf de sare - nu mult, ca vorba aceea, sare mai poti pune in mancare, dar daca e prea sarata, nu o mai poti scoate! - un praf de piper, ceva bulion, si se adauga apa cat sa acopere toate sarmalele.

Apoi se lasa la fiert inabusit, pe foc mic (sau la cuptor) cca 3-4 ore. Daca mai este nevoie de apa in timpul fierberii, se mai adauga.

Chiar daca ele ar fi fierte si intr-o ora, sarmalele fac parte din acea categorie de mancaruri care cu cat fierb mai mult, cu atat sunt mai gustoase. Ai mei le mai fierb si cate jumatate de zi, mai ales daca avem invitati la masa. Inainte cu aproximativ 15 minute de a inchide focul, adaugati 150-200 ml de bors de tărâţe, daca varza este dulce, iar daca este murata, nu mai aveti nevoie de adaosul de bors. Dupa aceea lasati sa fiarba fara capac, ca sa scada bine apa din mancare. 

Cand considerati ca sunt gata - in orice caz, gata sunt cand orezul este perfect fiert - le puteti servi aburinde si cu doi stropi de smantana pe deasupra. Bune sunt cu mamaliguta calda si cu un pahar de vin alb, demisec, rece, care abureste paharul in care este turnat.

Pofta buna!

No comments:

Post a Comment