ads

Sunday, October 6, 2013

CONOPIDA MURATA


Ingrediente Conopida murata

4  buc conopida , 1 varza mica rosie,   1 legatura   frunze de telina,  marar uscat, 4 buc hrean taiate rondele sau fasii, piper boabe, sare grunjoasa neiodata ,  apa.

Preparare Conopida murata

  1. Conopida trebuie sa fie proaspeta si sanatoasa.  Se rupe in buchetele si se tine cca 1 ora in apa cu sare.
  2. Pe fundul borcanului sau butoiului se aseaza mararul uscat si jumatate din cantitatea de hrean.
  3. Se aseaza conopida  si varza taiata fasii , deasupra se presara piperul boabe  si acoperim cu funze de telina.
  4. Se pregateste saramura: la 1 l apa adaugam 30 gr sare grunjoasa neiodata.
  5. In functie de vas se calculeaza necesarul de apa si sare. Apa se incalzeste pana se dizolva sarea , apoi saramura se lasa sa se racesca si se strecoara.
  6. Saramura se adauga rece peste conopida  , se aseaza un capac  sau o greutate care sa mentina conopida in lichid.
  7. Fermentarea are loc in doua etape. In prima perioada , in conditii normale, incepe la 3-4 zile dupa adaugarea saramurii si dureaza aproximativ 5 zile. Temperatura optima in acesta perioada este de 18-23 gr C.
  8. A doua etapa dureaza 8-10 zile. In acesta perioada vasul cu muraturi  trebuie pastrat  la temperaturi mai joase 10-12 gr C.
  9. In timpul fermentatiei muraturile trebuie vanturate periodic pentru  a asigura conditii egale de fermentatie in tot cuprinsul borcanului sau a vasului.
  10. Trebuie asigurata evacuarea aerului din borcane pentru a impiedica  formarea unui mucegai alb la suprafata lichidului.
  11. Muraturile se pastreaza la loc uscat si rece (8-10 gr C).
Conopida murata se serveste alaturi de  mancaruri cu carne si fripturi. Este delicioasa :)
Pofta Buna!

No comments:

Post a Comment