ads

Monday, October 14, 2013

Cozonac cu ciocolată



Ingrediente

750ml de lapte integral
1kg de făină
30g de drojdie
350g de zahăr
12 gălbenușuri, plus 1 ou pentru uns
coaja rasă de la 1 lămâie mare
200g de unt, la temperatura camerei
1 linguriță extract de vanilie
200ml de ulei
PENTRU CREMĂ
2 ouă
50g de cacao
130g de zahăr
100g de unt

Mod de preparare

  • 1. Cerne făina într-un bol mare (de 6-7 litri). Pune 50ml de lapte într-un castron, adaugă drojdia, 2 lingurițe de zahăr și 4 linguri de făină. Amestecă bine și lasă la crescut.
  • 2. Pune restul de lapte la fiert. Adaugă într-un bol de mixer 150g de făină, apoi toarnă peste ea laptele fierbinte și amestecă încontinuu cu mixerul, până obții o compoziție omogenă. După ce se răcește făina opărită, adaugă maiaua și amestecă bine, apoi las-o să crească timp de 30 minute, până își dublează volumul. Între timp, amestecă gălbenușurile cu restul de zahăr, coaja rasă de lămâie și extractul de vanilie.
  • 3. După ce a crescut, adaugă amestecul cu drojdie peste făina rămasă, apoi încorporează crema de gălbenușuri. Frământă aluatul până se omogenizează, apoi încorporează treptat untul. Frâmântă în continuare și toarnă treptat 100ml de ulei, până ce aluatul se desprinde de pe mâini și de pe marginile bolului. Acoperă aluatul cu un prosop de bucătărie și lasă-l să dospească timp de 1 oră, până își dublează volumul.
    • .4 Într-o crăticioară, pune apă la fiert. Așază deasupra un castron cu ingredientele pentru cremă (acesta nu trebuie să atingă apa care clocotește). Amestecă încontinuu cu un tel timp de 10 minute, până ce obții o cremă omogenă și groasă. Las-o să se răcească la temperatura camerei.
    • 5. Încinge cuptorul la 200ºC. Unge cu ulei o formă de tort cu fundul detașabil. Toarnă puțin ulei pe suprafața de lucru, apoi întinde (cu mâinile unse) aluatul. Acesta este foarte elastic, așa că s-ar putea să nu reușești cu sucitorul. Când obții o formă relativ dreptunghiulară, adaugă treptat crema de ciocolată și întinde-o pe toată suprafața aluatului, apoi rulează într-un sul și taie felii groase. Așază feliile în forma pregătită, cu partea tăiată în sus, și lasă-le la dospit 30 de minute. Unge cozonacul cu ou și dă-l la cuptor timp de 40 de minute, până se rumenește.




No comments:

Post a Comment